De aandacht voor Positieve Gezondheid op de werkvloer groeit. Begrijpelijk. Het concept kan immers de vitaliteit van werknemers doen toenemen en hun duurzame inzetbaarheid vergroten. Maar wat betekent dat voor de gesprekken die je bijvoorbeeld met werknemers voert? En hoe zou je Positieve Gezondheid in je werk kunnen toepassen? In welke situaties zou je Positieve Gezondheid in kunnen zetten? En waar moet je rekening mee houden als je het gedachtegoed wilt implementeren?
In deze bijscholing komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- De brede benadering van gezondheid gericht op veerkracht
- De belangrijkste eerste stap is om Positieve gezondheid zelf te doorleven en de essentie zelf te ervaren.
Deelnemers brengen daartoe zelf eerst hun eigen Positieve Gezondheid in kaart. Aan de hand van de uitkomsten formuleren deelnemers hun eigen veranderwens. Wat zou jij willen veranderen? Waar word je blij van?
De tweede stap is het voeren van het “het andere gesprek”: Wat is voor de medewerker zelf echt belangrijk?
De derde stap is samen te bedenken wie of wat kan helpen om de situatie te veranderen of de gewenste verandering te realiseren?
Je kunt Positieve Gezondheid toepassen in verschillende werksettings. Bijvoorbeeld binnen coachings- en loopbaantrajecten, re-integratie, teambuildingen preventieprojecten. Het zijn dan ook verschillende professionals die “het andere gesprek” kunnen inzetten. Denk aan maatschappelijk werkers, HR-adviseurs, casemanagers, leidinggevenden en collega’s onderling in teamverband.