Een trend in ons vak van casemanager is dat we verzuim willen voorkomen. Dat vraagt ook aandacht voor wat taken en werkomgeving van een werknemer vragen. Langdurige overvraging kan tot uitval leiden. En een blijvende mismatch belemmert de re-integratie. Preventie van verzuim betekent ook aandacht voor aspecten in het werk die energie en motivatie bevorderen.
In het vormgeven van passende taken en een optimale werksituatie biedt het model voor Duurzaam Presteren je praktische handvatten. Handvatten waarmee je planmatig kunt checken welke aspecten van het werk wél en welke niet aangepast moeten worden. Handvatten waarmee je gerichte vragen aan jouw cliënt kunt stellen zodat die zelf inziet wat hij of zij nog wél kan en energie in het werk terug gaat vinden. Terugkeer op de werkvloer moet zo snel mogelijk, zonder onnodige vertraging. Daarom is het van belang dat we dit gesprek over werkenergie, passende taken en een optimale werksituatie efficiënt leren voeren. Deze bijscholing geeft je daarvoor de praktische handvatten.
Ook komen de kansen die Job Crafting biedt aan bod. Hoe kan een cliënt, met onze begeleiding, zelf het werk aanpassen zodat het leidt tot bijvoorbeeld meer werkplezier, meer uitdaging of fijnere samenwerking? Soms kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken!
Aan bod komt onder meer:
- Uitleg model voor Duurzaam Presteren (Bakker & Demerouti 2007; Kodde 2017) en diens relatie met het ‘oude’ model Arbeidsbelasting (van Dijk e.a. 1990)
- Analyse praktijkcasussen aan de hand van het model voor Duurzaam Presteren (interactief)
- Doorlopen Stappenplan ‘Duurzaam Presteren’ aan de hand van praktijkcasus (interactief)
- Uitleg Job Crafting en de vier vormen; analyse crafting activiteiten in eigen werk
Docent
De bijscholing wordt verzorgd door Dianne Commissaris. Dianne is ergonoom en Certified Professional Coach. In dienst van TNO adviseerde ze bedrijven en brancheorganisaties over passend werk; hoe te zwaar werk lichter gemaakt kon worden en te licht werk zwaarder. Ze is de trotse uitvinder van het ‘fietsend computeren’ (TNO, 2006). En was eerder als docent ergonomie verbonden aan de VU in Amsterdam. Sinds 2014 biedt haar eigen bedrijf BTR coaching & consultancy haar de perfecte werkmogelijkheden tot duurzaam presteren.
Meer informatie
Deze bijscholing wordt alleen incompany gegeven en kan helemaal naar jouw wens worden ingevuld. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Contact
Opleidingsadvies
Wil je meer weten over een opleiding? Of een advies welke opleiding jou het beste past? Bel met Christel, Paul, Sandra, Judith, Marleen of Renske!