Werk kan helpend zijn bij een verlies. Dit vraagt wel kennis en kunde vanuit de werkgever op het gebied van verlies en rouw.
Rouw treedt op een overlijden, maar ook bij verlies van gezondheid, van baan, contact door scheiding, ruzie of ziekte en verlies van toekomstperspectief. Ook bij een reorganisatie of fusie kan rouw optreden, dat zich kan uiten in weerstand of verzuim.
De invloed van rouw op de belastbaarheid van medewerkers is groot. Bij een burn-out, stress gerelateerde of psychische klachten speelt een verlies vaak een rol, maar dit wordt niet altijd onderkend. Dit kan het re-integratieproces beïnvloeden. Ook een eerder baan-of functieverlies kan leiden tot rouw en verzuim.
Onderzoek vanuit CNV gaf aan dat 51% van de medewerkers verminderd begrip ervaarde vanuit de werkgever na overlijden van een dierbare. Dit komt vaak niet voort uit onwil, maar door te weinig kennis in relatie tot gespreksvaardigheden.
Wat is helpend en wat niet?
In deze bijscholing komt aan bod:
- Soorten verlies, de gevolgen hiervan en het herkennen van signalen
- Kennis van rouw leidt tot een effectief gesprek (inleving versus concrete passende afspraken)
- Preventieve interventies bij naderend verlies
- Rol van de casemanager verzuim, inclusief de grenzen hiervan
- Re-integratie: aandachtspunten die het verschil kunnen maken (i.o.m. medewerker en bedrijfsarts)
Casuïstiek maakt deze bijscholing concreet, met ruimte voor vragen en voorbeelden. Een praktische bijscholing over een lastig onderwerp!
Docent
Deze bijscholing wordt verzorgd door Esther van Apeldoorn, verlieskundige met kennis van duurzame inzetbaarheid en procesverbetering.
Meer informatie
Deze bijscholing wordt alleen incompany aangeboden en kan helemaal naar jouw wens worden ingevuld . Neem voor meer informatie contact met ons op.
Contact
Opleidingsadvies
Wil je meer weten over een opleiding? Of een advies welke opleiding jou het beste past? Bel met Christel, Paul, Sandra, Judith, Marleen of Renske!