De verzuimcijfers in Nederland zijn nog altijd hoog. Na griep is psychisch verzuim de meest voorkomende verzuimreden (bron: CBS). Trauma is hierbij vaak een onderliggend probleem dat wordt bedekt door termen als Burn-out of overspannenheid. Er heerst een taboe op het begrip zo lijkt het. Maar wat is het eigenlijk? En hoe herken je trauma? Wat kan je er mee als verzuimprofessional?
We maken in ons leven allemaal impactvolle, emotioneel bepalende gebeurtenissen mee. Gebeurtenissen waarin we gekwetst worden, bang zijn, afgewezen worden, er alleen voor staan, niet gezien worden of onze grenzen worden overschreden. Iedereen kent een vorm van trauma. Jij ook.
De belangrijkste functie van ons brein is ons te laten overleven. En dat betekent dat het gespitst is op ons zo veilig mogelijk te houden en zo veel mogelijk risico te vermijden.
Ons brein is dan ook voortdurend bezig welke les het uit impactvolle of traumatische gebeurtenissen kan halen met als doel proberen te voorkomen dat je een volgende keer weer in deze fysiek- of emotioneel gevaarlijke situatie terechtkomt.
Vanuit deze les ontwikkelen we beschermend gedrag (coping gedrag) tegen potentieel gevaar. En hoe dat beschermende gedrag eruit ziet, is afhankelijk van wat past bij ons karakter en welk gedrag het meest effectief blijkt.
Als we geen taal kunnen geven aan trauma (bijvoorbeeld als je nog heel jong bent) of het niet kunnen verwerken, dan slaat het op trauma zich op in je lichaam. “The body keeps the score”.
Voor de verwerking van trauma is het nodig dat het gezien wordt en een plek krijgt. Door stil te staan bij wat de gebeurtenissen je gekost hebben, komt er erkenning voor het verlies. En tegelijkertijd wordt hiermee zichtbaar en voelbaar welke (veer)kracht ervoor gezorgd heeft dit verlies te kunnen (ver)dragen. Met als gevolg dat er diep vertrouwen naar boven kan komen.
Dit alles geldt zowel voor individuen als voor organisaties. En met wat hierboven is beschreven, hebben wij in ons werk als verzuim- en inzetbaarheidspecialist dagelijks te maken. Misschien ken je ze wel, de mensen die al van alles hebben geprobeerd om van hun fysieke klachten af te komen. En toch… Of de mensen bij wie je voelt: er lijkt meer aan de hand. Maar wat? En wat kan ik er mee vanuit mijn rol?
Voor wie is deze dag?
Deze dag is voor iedereen die:
- geïnteresseerd is in trauma;
- meer wil leren over trauma in relatie tot re-integratie;
- signalen willen herkennen van trauma bij mensen en organisaties;
- coping mechanismen wil leren herkennen en begrijpen bij zijn cliënt;
- inzicht wil vergroten en wil begrijpen wat de rol is van zijn eigen copingmechanismen.(Bijvoorbeeld: waarom kost deze cliënt mij nu zoveel meer energie dan een andere?)
Docenten
Deze masterclass wordt verzorgd door Kim Brinkman en Annelie Speelman. Zij delen hun passie voor helen van trauma in de mens en organisaties. Waarom doen we zoals we doen, juist als ons gedrag op het eerste gezicht niet helpend lijkt? Voor welk probleem is dit juist een oplossing?
Kim en Annelie worden hierin gedreven door (hun fascinatie voor) de kracht van trauma. Waar traumatische gebeurtenissen in eerste instantie een ontwrichtende kracht met zich mee kunnen dragen, kunnen deze gebeurtenissen óók in positieve zin enorm krachtig zijn.
PE-punten
Geregistreerden van het Register Specialistisch Casemanagement krijgen voor het volgen van deze Masterclass 6 PE-punten