- Duur: drie dagen of (optioneel) vier dagen plus assessment
- Specialisatiecursus voor (register) casemanagers
- Geaccrediteerd door Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
- Aantekening in het Register Specialistisch Casemanagement
Leer hoe je conflicten effectief begeleidt
Als casemanager krijg je regelmatig te maken met verzuimdossiers die als een probleem worden ervaren. Soms is duidelijk dat de ziekmelding geen medische oorzaak heeft, maar dat er sprake is van een verschil van inzicht of een arbeidsconflict. Andere keren is echter helemaal niet duidelijk waarom het re-integratieproces dreigt te stagneren of vastloopt.
Hoe krijg je beweging in dit soort situaties en voorkom je dat ze medicaliseren of escaleren?
Met de specialisatie Coach Conflictbegeleiding krijg je concrete handvatten voor het begeleiden en activeren van medewerkers en leidinggevenden in een situatie waar mogelijk sprake is van een conflict. Je leert om tijdens gesprekken met medewerkers of werkgevers relevante gevoeligheden te herkennen en te benoemen en het proces weer op gang te helpen. Het accent ligt op het bespreken van weerstand(en), wensen en belangen om de impasse te doorbreken, scenario's te exploreren en concrete afspraken te maken.
Tijdens de opleiding maak je kennis met jouw rol als conflictbegeleider, wat daar in de praktijk bij komt kijken, gespreksvaardigheden en interventietechnieken. Het oefenen in effectieve gesprekstechnieken staat centraal. Je ervaart dat je door het stellen van verhelderende (proces)vragen, het herformuleren van kwesties en een oplossingsgerichte aanpak, meer resultaat boekt. Het actief oefenen met effectieve gesprekstechnieken staat centraal. Uiteraard komen er veel praktijkcasussen aan bod.
Met of zonder assessment
De volledige geaccrediteerde opleiding bestaat uit vier dagen: drie trainingsdagen en een oefendag voor het assessment. De vierdaagse training wordt afgesloten met een live assessment. Als je slaagt voor dit assessment ontvang je het certificaat ‘Coach Conflictbegeleiding’ van de HAN. Je kunt de opleiding ook volgen zonder deel te nemen aan de oefendag en het assessment. De opleiding duurt dan drie dagen en je ontvangt een bewijs van deelname van CS Opleidingen.
Voor wie
De opleiding Coach Conflictbegeleiding is een zogenaamde specialisatie of vervolgstudie. Om deze studie te kunnen volgen heb je kennis nodig van sociale zekerheid, verzuim en re-integratie. Je kunt de opleiding naar keuze wel of niet afsluiten met een assessment.
Wanneer je het assessment wenst te doen, heb je als vooropleiding de opleiding Regie op Verzuim, Regie op Ziektewet, Regie op Spoor 2, Post Bachelor Register Casemanagement of Post Bachelor Arbeidsdeskundige gevolgd. Zonder één van deze vooropleidingen kun je niet deelnemen aan het assessment. Voor de gevolgde lesdagen ontvang je wel een bewijs van deelname van CS Opleidingen.
Aantekening in het Register Specialistisch Casemanagement
Als je de specialisatie Coach Conflictbegeleiding met goed gevolg hebt afgesloten (inclusief assessment) kun je je inschrijven in het Register Specialistisch Casemanagement (RSC). Je bent dan vindbaar op je specialisatie en je kunt je zo onderscheiden van andere casemanagers.
PE-punten
Geregistreerden van het Register Specialistisch Casemanagement krijgen voor deze specialisatie 15 PE-punten, ook als niet is deelgenomen aan het assessment.