Skip to main content Skip to footer

Wat doet een casemanager taakdelegatie?

Casemanager taakdelegatie

Werken onder verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts

Er zijn twee soorten casemanagers: de casemanager die de regie voert namens de werkgever en de casemanager die in taakdelegatie werkt van de bedrijfsarts.

 

Ontlasten van de bedrijfsarts

De casemanager taakdelegatie werkt onder verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts. 

Anders dan de casemanager verzuimregie mag je als casemanager taakdelegatie (onder voorwaarden) wel vragen wat er aan de hand is. Je mag echter nooit zelf oordelen en interpreteren: dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts. Je kunt wel een eerste gesprek voeren met de zieke werknemer en hierover de bedrijfsarts inlichten. Deze kan dan beslissen over verdere stappen binnen de re-integratie en blijft zo eindverantwoordelijk.

De casemanager taakdelegatie ontlast de bedrijfsarts dus, zodat deze meer tijd heeft voor zijn kerntaken. Je legt letterlijk vast wat een werknemer zelf zegt, zonder een eigen waardeoordeel te geven. Je verzamelt informatie voor de bedrijfsarts en koppelt het advies van de bedrijfsarts weer terug aan werkgever, werknemer en casemanager regievoering. Deze laatste neemt regie op het proces en het speelveld, met als doel zo snel mogelijke plaatsing binnen de mogelijkheden.

Casemanager taakdelegatie worden?

CS Opleidingen biedt als grondlegger van het vakgebied opleidingen voor beide functies en verdere specialisaties. De opleidingen van CS zijn geaccrediteerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en geven recht op een officieel HAN-certificaat of diploma, dat in de markt hoog gewaardeerd wordt.

Als je casemanager taakdelegatie wilt worden, volg je eerst Regie op Verzuim. Heb je dat behaald, dan kun je je verder specialiseren met de opleiding Casemanager Taakdelegatie. Daarbij ga je vooral ook heel veel praktijkoefeningen doen: welke vragen stel je aan de werknemer en hoe haal je de juiste informatie voor de bedrijfsarts uit alles wat de werknemer vertelt? Hoe herken je dat je de werknemer snel moet doorverwijzen naar de bedrijfsarts? Door de manier waarop je de gesprekken voert en hierover rapporteert help je een snelle start met de re-integratie te maken.

 

 

 

toegang Register Specialistisch Casemanagement

Krijg toegang tot het Register Specialistisch Casemanagement

Bij CS heb je de keuze uit een breed scala aan opleidingen.

Wat ze gemeen hebben is dat ze (praktisch) allemaal toegang geven tot het grootste beroepsregister voor casemanagers: het Register Specialistisch Casemanagement (RSC). Als je je na het behalen van je certificaat of diploma laat registreren bij het RSC, mag je de titel voeren die bij jouw opleiding hoort:

  • Regie op Verzuim – ROV
  • Register Casemanagement (Post-hbo) - RCM 
  • Riskmanagement Sociale Zekerheid  – RSZ
  • Register Casemanagement plus Riskmanagement Sociale Zekerheid – RCMC
  • Casemanager Taakdelegatie – CMTD