De opleiding is opgebouwd uit vier modules en duurt ongeveer een jaar. De modules bestaan uit verschillende lesdagen. De volgorde van de lesdagen wordt zoveel mogelijk bepaald door het (werk)proces dat de arbeidsdeskundige doorloopt. Training op het gebied van adviesvaardigheden en effectieve gespreksvoering loopt daar als rode draad doorheen.
Iedere module bevat een aantal opdrachten en wordt afgesloten met een toets. Dit kan een presentatie zijn, een paper, een arbeidsdeskundige rapportage etc. Daarnaast loop je minimaal tien dagen mee met een geregistreerd en gecertificeerd arbeidsdeskundige. Hiervan maak je een stageverslag.
Module 1. Wet- en regelgeving
Als arbeidsdeskundige moet je kennis hebben van de relevante wetgeving op het gebied van sociale zekerheid. Je bent op de hoogte van subsidies, no risk en premiekortingen en kunt deze ook aanvragen. Je krijgt inzicht in de financiële gevolgen van verzuim en arbeidsongeschiktheid voor werkgever en werknemer. Daarnaast komen arbeidsrechtelijke aspecten aan bod: hoe gaat het verder met de werknemer als de twee jaar loondoorbetaling voorbij zijn? We kijken onder meer naar ontslaggronden, de Wet compensatieregeling transitievergoeding en de WW.
In het onderdeel Arbeidsomstandighedenwet krijg je inzicht in de Arbowet en de rol van de Ondernemingsraad. We nemen de zorgplicht van de werkgever en het arbobeleid onder de loep, waaronder het maken van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).
Ten slotte verdiep je je in de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze biedt een uitkering als de verzekerde zijn beroep niet meer kan uitoefenen door een ongeval. Belangrijk is dan vast te stellen welke taken van zijn beroep de verzekerde niet meer kan uitoefenen. Hierbij speelt de arbeidsdeskundige een belangrijke rol.
Module 1 wordt afgesloten met een schriftelijk examen: een meerkeuzetoets over de behandelde thema’s.
Module 2. Arbeid en gezondheid
Deze module besteedt aandacht aan zowel fysieke als psychische klachten in relatie tot de mogelijkheden die iemand nog heeft.
Bij het onderdeel ‘Ziektebeelden en achtergronden’ wordt behandeld de essentie van de werking en functie van:
- het houdings- en bewegingsapparaat
- het hart, de longen en vaten
- de hersenen en het zenuwstelsel
- het spijsverteringsstelsel
- de zintuigen
Ook wordt aangegeven wat de functionele (on)mogelijkheden kunnen betekenen bij verminderd functioneren hiervan.
Bij het onderdeel 'Psychische klachten en arbeidsmogelijkheden' verwerf je kennis op het gebied van psychische problematiek en de consequenties (mogelijkheden, beperkingen en randvoorwaarden) voor arbeid. Aan bod komen onder meer de volgende onderwerpen:
- Begrippen werklast, werkbelasting en werkdruk
- Verschil tussen psychische klachten, persoonlijkheidsstoornissen en psychiatrische aandoeningen
- Verschillende persoonlijkheidsstoornissen en de gevolgen voor het werk.
In het onderdeel 'Beschrijven arbeidsbelasting' leer je hoe de medische beperkingen en kwaliteiten van de medewerker worden omgezet in een weging tussen belasting en belastbaarheid. En hoe worden de belastbaarheid van de medewerker en zijn mogelijkheden om zijn vaardigheden te vergroten vertaald naar arbeidsmogelijkheden?
Module 3. Arbeid en organisatie
Deze module raakt het inhoudelijke hart van het werk van een arbeidsdeskundige en is zeer veelomvattend. We besteden onder meer aandacht aan:
- het zelfstandig kunnen maken van een taak-functie analyse;.
- de Functionele Mogelijkhedenlijst (opgesteld door de bedrijfsarts) en hoe deze te vertalen is naar een goede AD-rapportage;
- de vaststelling van loonwaarden bij re-integratie en de belangen die werkgevers en werknemers daarbij hebben;
- het Claimbeoordelings-en Borgingssysteem (CBBS): hoe werkt het systeem en hoe bepaalt het bijvoorbeeld de restverdiencapaciteit?;
- ergonomie: je leert onder meer de belastende factoren in een functie te onderscheiden, te beoordelen of klachten van een cliënt arbeidsgerelateerd zijn en oplossingsrichtingen te benoemen;
- loonwaarde en jobcarving.
Module 4. Professionalisering
Als arbeidsdeskundige heb je een regisseursrol binnen het totale speelveld van wet- en regelgeving en procesgang. Naast inhoudelijke expertise heb je ook de vaardigheden nodig om gesprekken te voeren, verslaglegging volgens protocol te maken en het advies over te brengen zodat alle partijen er verder mee kunnen. Inzicht in communicatiestijlen maakt duidelijk waar wederzijds weerstand ontstaat en hoe daarmee omgegaan kan worden. Ook hoort bij deze module een dag voorbereiding op het landelijk assessment.
Module 4 wordt afgesloten met een door jouzelf geschreven AD-rapportage en een eindgesprek.
Als je alle toetsingsmomenten van de opleiding met een voldoende hebt afgesloten, mogen we je aanmelden voor het landelijk assessment. Heb je dat behaald, dan ontvang je het getuigschrift Post Bachelor Register Arbeidsdeskundige van de HAN.