Dag 1. Introductie, financiële en procesmatige sturing
De eerste dag starten we met een introductie over de opleiding: wat kun je van de opleiding verwachten en wat verwachten wij van jou? Ook besteden we aandacht aan de paper die je moet schrijven: hoe pak je dat aan, hoe formuleer je onderzoeksvragen en deelvragen?
Verder staat deze dag in het teken van financiële en procesmatige sturing. Voor een dossier kun je vaak kiezen uit verschillende scenario’s: wel of geen interventie, wel of niet in dienst houden, wel of geen nieuw contract aanbieden, wel of geen vervroegde IVA aanvragen etc. Elk scenario heeft andere financiële gevolgen voor de betrokken partijen.
Daarom leer je onder meer
een doorrekening te maken van de kosten van een zieke werknemer voor de werkgever.
Daarnaast besteden we aandacht aan de vraag: ‘Hoe hou je grip op het proces?’ Dossiervorming gaat verder dan alleen de poortwachterstappen. Het is proactief overzien welke stappen op welk moment gezet moeten worden. Hoe realiseer je dat? Welke vragen stel je aan welke partij? Hoe stel je een duidelijk einddoel vast en waar moet je allemaal op letten om dit te bereiken?
Dag 2. Procesmatige sturing: Werkwijzer Poortwachter
In deze les gaan we verder in op hoe je regie neemt op het dossier en welke partijen erbij betrokken zijn. Hiervoor nemen we een aantal praktijkdossiers onder de loep. We kijken naar de ‘dossierlijn’: is alles in orde (wettelijk, beleidsmatig, operationeel)? Is er voldoende aandacht besteed aan schadelastbeheersing (voorkomen loonsanctie, bekorten verzuimduur, no-risk, regres, verzekeraars, etc.) Is er voldoende gedaan om de werknemer te re-integreren?
Uiteraard is het belangrijk dat het dossier ook de RIV-toets van het UWV doorstaat als het tot een WIA-aanvraag komt. Daarom besteden we ook aandacht aan de Werkwijzer Poortwachter.
Dag 3. Procesmatige sturing: omgaan met conflicten
De rol van de casemanager is om verzuim zo veel mogelijk te beperken en re-integratie zo veel mogelijk te bevorderen, zodat de kosten zo veel mogelijk worden beperkt. Als onderdeel van de procesbegeleidingsrol van de casemanager is een conflict het lastigste deel. In dit dagdeel leer je hiermee omgaan. Wat moet je als casemanager wel en vooral niet doen? Dat ga je ervaren onder leiding van twee top-mediators.
Dag 4. Inhoudelijke sturing: FML en taak/functie-analyse
Om het dossier inhoudelijk te kunnen sturen, wil je als casemanager scherp in beeld krijgen welke concrete mogelijkheden de werknemer nog heeft. Hiervoor is het belangrijk de juiste vragen te kunnen stellen aan de bedrijfsarts. En ook om de taal te begrijpen die de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige gebruiken binnen de FML en het AD-rapport. Wat staat er nu eigenlijk? Wat bedoelt de arbeidsdeskundige met de taak/functie-analyse? En hoe kun je dat praktisch vertalen in passende arbeid voor de betrokken medewerker? Dat ga je deze dag leren aan de hand van dossiers en rapportages uit de praktijk.
Dag 5. Juridische sturing: bezwaar en beroep
Ben je het niet eens met een beslissing van het UWV? Dan zal je in bezwaar of beroep willen gaan. Als RCM moet je zo’n procedure kunnen voorbereiden. Hoe dat in zijn werk gaat, komt deze dag aan de orde. We doorlopen de hele procedure van beslissing tot aan hoger beroep. Je krijgt dus uitleg over de proceduregang bij bezwaar en beroep, pro forma bezwaar, wie tekent bezwaar aan, vereisten aan een bezwaarschrift, de rol van de gemachtigde, kostenvergoedingen etc. Na iedere stap in de procedure ga je aan de slag om die stap in praktische voorbeelden toe te passen.
Dag 6. Communicatie: effectieve gespreksvoering
Verzuimtrajecten verlopen niet altijd even soepel. En juist op die momenten komt het er op aan. Hoe leid je een en ander communicatief in goede banen? Deze lesdag krijg je uitleg over het omgaan met conflictsituaties, weerstanden en andere lastige omstandigheden. Je mag voor deze dag zelf een praktijkcasus aanleveren, zodat je hiermee kan oefenen met een trainingsacteur.
Dag 7. Communicatie: presentatietechnieken en voorbereiding op het assessment
Kennis hebben is belangrijk, maar het kunnen overbrengen daarvan is minstens zo belangrijk. Niet alleen in individuele gesprekssituaties, maar ook in bijvoorbeeld presentaties voor het management van een organisatie. Daarom besteden we in deze les aandacht aan presenteren. Hoe breng je inhoudelijke kennis op een aantrekkelijke en effectieve manier over? En hoe positioneer je jezelf als professional? Je krijgt praktische tips en we doen korte oefeningen.
Een aantal weken na dag 7 sluit je de opleiding af met een assessment. Tijdens dit assessment analyseer je een complexe verzuimcasus en voer je vanuit je regierol als casemanager, een gesprek met de verzuimende medewerker, de werkgever en de bedrijfsarts. Om jezelf optimaal voor te bereiden ga je deze trainingsdag aan de slag met verschillende casussen en bijbehorende gesprekssituaties. Je oefent onderling met je groepsgenoten. Ook is er een trainingsacteur aanwezig die op grond van het DISC-model je gesprekspartner kan zijn.
Dag 8. Assessment: gesprekstechnieken aan de hand van praktijkdossier casus
Deze eerste examendag krijg je een casus voorgelegd, waarover je een gesprek moet voeren. Hierbij wordt beoordeeld hoe je dit gesprek aanpakt.
Dag 9 Presentatie paper
Deze tweede examendag presenteer je de paper die je gemaakt hebt op basis van een dossieranalyse en beantwoord je vragen van de beoordelaars. Het accent ligt hierbij op de inhoud van je analyse.