- Leer hoe je het Ziektewet-eigenrisicodragerschap vormgeeft in jouw organisatie
- Door Hobéon gewaardeerd met 4 PE-punten, door NIRPA met 300 punten
- Voor wie Regie op Verzuim minder dan 1 jaar geleden behaald heeft
Sinds de invoering van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) per 1 januari 2013 heeft het eigenrisicodragerschap Ziektewet een grote vlucht genomen. Een eigenrisicodrager kiest ervoor de Ziektewetuitkering zelf te betalen aan werknemers voor wie hij geen loondoorbetalingsplicht bij ziekte heeft, de zogenoemde vangnetters zonder werkgever.
Eigen risico dragen is echter geen sinecure. Een eigenrisicodrager is verantwoordelijk voor het zelf betalen van de Ziektewetuitkering en de re-integratie van de zieke (ex-)werknemer. Ze zullen hiervoor zelf de administratieve organisatie moeten inrichten (inclusief procedures en protocollen) of de keuze moeten maken om de uitvoering (deels) uit te besteden aan een private uitvoerder Sociale Zekerheid.
Alles wat je moet weten over het ZW-eigenrisicodragerschap
Met de opleiding Regie op Ziektewet leer je alles wat je moet weten over het ZW-eigenrisicodragerschap en de gevolgen voor jouw organisatie:
- Hoe beslis je of het wel of niet aantrekkelijk is om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet? En welke gevolgen heeft deze keuze?
- Voor welke werknemers kun je ZW-eigenrisicodrager worden? En voor welke niet?
- Hoe beoordeel je of een claim op een ZW-uitkering rechtmatig is en of je als werkgever verantwoordelijk bent?
- Hoe bereken je de hoogte van een ZW-uitkering (dagloonberekening)?
- Hoe kun je bezwaar en beroep aantekenen tegen een beslissing van het UWV?
- Welke maatregelen mag je treffen als een zieke werknemer zijn verplichtingen niet nakomt?
We besteden dus zowel aandacht aan de financieel-juridische gevolgen voor de interne organisatie als aan de praktische uitvoering van de Ziektewet. Het doel is de schadelast voor jouw bedrijf zoveel mogelijk te beperken.
Duur van de opleiding
De opleiding duurt 4 lesdagen plus examen. De studiebelasting is ongeveer 90 uur, de totale doorlooptijd is 2 maanden. Je rondt de opleiding af met een examen via Cylin Exameninstituut, onder toezicht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
Voor wie?
De opleiding Regie op Ziektewet is bedoeld voor mensen die te maken hebben met de (private) uitvoering van de Ziektewet. Dit is een diverse groep van mensen met verschillende functies. Denk hierbij aan HR/P&O medewerkers, verzuimbegeleiders, verzekeraars, of werknemers bij externe private uitvoerders. Kijk voor de precieze toelatingseisen onder de tab Prijs.
PE-punten
Geregistreerden van het Register Specialistisch Casemanagement ontvangen voor deze specialisatie 15 PE-punten. Voor Hobeon geldt 4 PE-punten en NIRPA 300 PE-punten.